Tokaji Aszú 2017

Ft14,000

Körte, almapüré, nektáros, harapható gyümölcsökkel. Modern iskola az elmúlt 10 év talán legszebb aszús évjáratából.

Alkoholtartalom: 9,55 V/V%
Maradék cukortartalom: 252 g/l
Savtartalom: 9,66 g/l
Cukormentes extrakt: 56,4 g/l

Vinagora Champion díj

A 2020/21-es Vinagora Nemzetközi Borverseny botritiszes borkülönlegességek főkategória győztese (Champion díj).

WineLovers

Winelovers 100 – 2020: 13. legjobb magyar bora

“Körte, almapüré, fiatalos, primer jelleg, direkt aszús karakter Abaújszántóról. Ízben nektáros, magas szerkezet, sok cukor mellett igen magas sav, az egyensúly így gyönyörűen megvan, temérdek harapható gyümölccsel. Modern iskola az elmúlt 10 év talán legszebb aszús évjáratából. Vitális, mozgékony korty, friss marmeládos, aszalványos utóízekkel búcsúzik.”

Winelovers 100, 2020

Borsmenta teszt: 

Aki szereti az édességet, annak ez a bor könnyen a kedvence lehet. Kéksajt mellé vagy desszert helyett ajánljuk, de ajándéknak is tökéletes…

A közepesen intenzív aranysárga színű bor lomhán mozdul a pohárban, mély, szinte olajosan sűrű, a csepp lassan csordogál a kehely falán. Illata intenzív, gazdag és sokszínű. Először az aszalt gyümölcsös jegyek törnek maguknak utat, az aszalt szilvás, barackos világ egy kis mézes, lépes mézes, édesfűszeres, vaníliás árnyalattal egészül ki. Kis szellőztetés után megjelennek a trópusi gyümölcsös, licsis, ananászos jegyek, majd mutatja magát egy kis sós-ásványos karakter, hogy végül újra visszatérjünk az aszalványokhoz. A mazsolás, fügés, datolyás illatvilág szépen foglalja keretbe a bort.

Kóstolva édes, krémes, sűrű szövésű, ugyanolyan intenzív, mint illatban, de nem annyira sokszínű. Az aszalt gyümölcsös, édesfűszeres, mézes karakter ízben is megjelenik, de a savak valahogy eltűnnek, nem adnak elegendő alapot, így az édesség válik uralkodóvá, a cukortartalom dominál. Egy kicsit több savval világbajnok aszú lehetne, de így is nagyon szerethető, gazdag bor, végtelenül hosszú, mézes, datolyás utóízzel. Sok kellemes órát tölthetünk mellette, kóstolgassuk élvezettel!

Ha ezt a bort választjuk az ünnepi asztalra, nyugodtan felejtsük el a süteményt. Ez az aszú maga a desszert. A kéksajtos, illetve kacsa- vagy libamájas fogásoknak viszont jó partnere lehet.

(88 pont)
2019. december 10-én kóstoltuk.

Táncoló medve: 

Fiatal aszús jegyek, fejlődő illatok, ahogy szellőzik sokat alakul. Jön a barack, a narancshéj, a kandírozott gyümölcsök. Ízben megdöbbentő hosszúság, tömör ízek, sok barack, lekváros, dzsemes barack…

Kategória: