Kassaváros 2018

Tokaji furmint 2018, száraz
Alkoholtartalom: 14 V/V%
Maradék cukortartalom: 7,2 g/l
Savtartalom: 5,3 g/l
Kiszerelés:0,75L

Dűlő: Kassaváros

Az abaújszántói bornak múltja van Kassán – a kassai polgárok a tokaji borvidék nyugati bástyáján termett borokat fogyasztották hagyományosan. A kassai nemesség birtokolt ebben a dűlőben szőlőterületeket, valamint a kassai püspökségnek innen szállították a borokat.

„Naspolya, birs, körte, őszi, téli gyümölcsök, furmintos szigor, tiszta és finom. Ízben nagy test, nagy tér, finoman kesernyés karakter, vastag, húsos zamatú, zsíros anyag. Izgalmas, ígéretes terroirkarakter.”

Ripka Gergely, 2020. október

Kategória:

Leírás

A Kassaváros dűlő felső teraszainak déli oldaláról válogattuk az érett furmint fürtöket. A meleg évjáratból adódóan 7 g/l maradék cukortartalom teszi kedvessé ezt a bort, fűszeres , virágos jegyeket mutat.

„Abaújszántó helyi legendákat adó domináns vulkáni kúpja (Sátor-hegy) már az első összeírások alkalmával referenciapontként szolgált a borvidék területének meghatározásához.

A török hódoltságig visszavezethető írásos múlttal rendelkező Kassaváros dűlő (mely egykor a Sátor-hegy dűlő része volt) karakteres, ásványos bort ad, már-már balatoni bazaltborokhoz mérhető sós ízzel.

Mióta Szatmári György esztergomi érsek Kassa városára hagyta, a lávamezőn elhelyezkedő, nyugati fekvésű dűlő őrzi egykori birtokosa nevét.

Abaújszántó tradicionális kötődését Kassa város szabad polgáraihoz és nemességéhez a dűlő névadásán a velünk élő tájnyelv máig használatos kifejezése is jelzi.
Ha északról és erősen fúj a szél, mi nevet adunk a jelenségnek és azt mondjuk: megjött a kassi szél. A szél kiszárítja a területet, csökkenti az aszúképződéshez szükséges botrytis megtelepedésének esélyét, ugyanakkor kulcstényezőként járul hozzá, hogy a történelmi kapcsolathoz méltó, már-már férfias, száraz borral köszöntsük a hozzánk betérő vendéget. Különösen, ha azok kassaiak.”
(Boros-Tóth  István)