Gelencsér 2019

Tokaji furmint 2019, száraz
Alkoholtartalom: 12,7 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,2 g/l
Savtartalom: 6,4 g/l

Egyéniség. Természetesség árad belőle. Ízben fiatalos, friss, lendületes, üvegszerűen tiszta szerkezet. Nem erőből megy előre, hanem a feszes, csiszolt, friss ízekkel, miközben őszinte, és semmi mesterséges hatást nem kelt.

“Visszafogott, diszkrét buké, fehér húsú gyümölcsökkel, furmintos neutrálissággal. Makulátlan, kristálytiszta jegyek, részint modern stílus, citrusok, zöldalma.”

Ripka Gergely, 2020. május

Kategória:

Leírás

“A múltban az abaújszántói Sátor-hegy részét képezte. Meglehetősen korán önállósult a Sátorból. Nevét az Abaújszántó mezővárosában birtokos nemes Gelencsér család után kapta, akik a 15. -században voltak meghatározó birtokosok. 1467-től kezdve számos gazdag kassai nemes polgár, azaz patrícius család vásárolt szőlőket helyi birtokosoktól Abaújszántó és Tállya határában. Ezek közé tartozott a módos Szathmáry család is. 1467-ben és 1469-ben hatalmas kiterjedésű, tekintélyes nagyságú területeket vásároltak az Abaújszántói Sátor-hegyen (Naghsathorheghie) és a tállyai Hasznoson (Haznos). A család a Gelencsér família birtokát is ekkor vásárolta meg, a mai Gelencsért, és vélhetően ez időtől fogva önállósodott.

A Gelencsér első konkrét említése a Szathmáry család utolsó, élő férfi tagjához kötődik. Szathmáry György (1457−1524) esztergomi érsek 1522-ben a família abaújszántói és tállyai szőlőit Kassa városára hagyta. Ezek között szerepelt az abaújszántói Gelencsér is, vinea Glencher írott formában. Így az érsek 1524-ben bekövetkezett halálát követően a Gelencsér birtokosa kizárólag Kassa szabad királyi városa lett.”
(Nagy Kornél gyűjtése)