Jégcsepp 2018
5990 Ft
Jégbor.
Jól iható édes bor, lépes mézes, aszalt körtés-barackos jegyekkel.
Ennek a különleges bornak az alapanyaga Szent-András napjának fagyos reggelén az abaújszántói Kassaváros dűlőből került a présbe,amikor a hőmérő -10 fokot, a mustfokoló pedig 31 fokot mutatott. Sok-sok tiszta gyümölcs és törökméz, ausbruchos szerkezet. Jól iható édes bor, lépes mézes, aszalt körtés-barackos jegyekkel.
Szőlőfajta: hárslevelű
Alkoholtartalom: 11,5 V/V %
Kiszerelés 0,375 l
Maradék cukortartalom: 168 g/l
“Jégbor? – kérdezhetnék. Az évjárat adta, hosszan vártuk az aszúsodásra, hiába. Kísérleteztünk, célunk egy mézes, virágos kései hárslevelű bor volt. Aztán jött egy kemény fagy, András napján.
Tetszik vagy sem, ez jégbor, akkor is, ha Tokaji. Éltünk az évjárat adta lehetőséggel, a mi életünkben talán nem is lesz több ilyen alkalom. Ezért érdemes eltenni egy-egy palackkal ebből az évjáratból, de kóstolni sem utolsó élmény.
Sok-sok tiszta gyümölcs és törökméz brutális édességgel, ausbruchos szerkezet. Botritisztől mentes tisztaság jellemzi, ízben őszibarack, alma, körte ismerhető fel.”
A halvány aranyszínű bor lomhán mozdul a pohárban. Édes tónusú illata kedves, de nem igazán intenzív. A mézes, akácvirágos jegyek mellett van benne egy kis esővizes, köves jelleg is.
Kóstolva selymes textúrájú, kifejezetten kellemes. A cukortartalom magas, de a savak jó alapot adnak, az alkoholtartalom mértéktartó. Szájban üde, még sok benne a primer gyümölcsösség. Piros nyári almás, naspolyás, őszibarackos, körtés, birses jegyek keverednek egy kis mézes, aszalt gyümölcsös, szörpös jelleggel, de semmiből nincs sok. Jól iható, kedves bor, lépes mézes, aszalt körtés, aszalt barackos jegyekkel búcsúzik.
Jó arányainak és kellemes édességének köszönhetően ez a bor tökéletes kísérője lehet túrós édességeknek, palacsintának, de akár csípős ázsiai ételek mellett is megállja a helyét.
(86 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.”
“Mélyebb tónusú sárga szín. Illata trópusi gyümölcsöket és friss mézet idéz…. Értékelés: ⭐⭐⭐⭐”
“Lehet számítani jégborokra 2018-ból: soha nem látott szőlőmegfagyás állt be november végén és december elején. S hiába nem megszokott vagy hagyományos kategória Tokajban, többen is készítettek jégbort, mert ilyen tényleg száz évente van. Őszibarack, alma, körte, szinte tartálymintás frissesség, botritisztől mentes tisztasággal, fiatalos jegyekkel. Brutál édesség, kevés sav, ausbruch-os szerkezet, sok-sok tiszta gyümölcs és törökméz. Elképesztő tartalom. 7 pont”
Ripka Gergely, 2019. június, Táncoló Medve