Kassaváros 2019

Tokaji furmint 2019, száraz
Alkoholtartalom: 13,9 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,8 g/l
Savtartalom: 5,7 g/l

Virágos, illatos, visszafogottan parfümös jegyek orrban, főként almával és körtével. Ízben fiatalos, friss, lágy savú, közepes hosszal. Arányos, de széles testű, mégis nagyon élvezhető, jól érthető bor.

Az abaújszántói bornak múltja van Kassán – a kassai polgárok a tokaji borvidék nyugati bástyáján termett borokat fogyasztották hagyományosan. A kassai nemesség birtokolt ebben a dűlőben szőlőterületeket, valamint a kassai püspökségnek innen szállították a borokat.

Kategória:

Leírás

„Abaújszántó helyi legendákat adó domináns vulkáni kúpja (Sátor-hegy) már az első összeírások alkalmával referenciapontként szolgált a borvidék területének meghatározásához.

A török hódoltságig visszavezethető írásos múlttal rendelkező Kassaváros dűlő (mely egykor a Sátor-hegy dűlő része volt) karakteres, ásványos bort ad, már-már balatoni bazaltborokhoz mérhető sós ízzel.

Mióta Szatmári György esztergomi érsek Kassa városára hagyta, a lávamezőn elhelyezkedő, nyugati fekvésű dűlő őrzi egykori birtokosa nevét.

Abaújszántó tradicionális kötődését Kassa város szabad polgáraihoz és nemességéhez a dűlő névadásán a velünk élő tájnyelv máig használatos kifejezése is jelzi.
Ha északról és erősen fúj a szél, mi nevet adunk a jelenségnek és azt mondjuk: megjött a kassi szél. A szél kiszárítja a területet, csökkenti az aszúképződéshez szükséges botrytis megtelepedésének esélyét, ugyanakkor kulcstényezőként járul hozzá, hogy a történelmi kapcsolathoz méltó, már-már férfias, száraz borral köszöntsük a hozzánk betérő vendéget. Különösen, ha azok kassaiak.”
(Boros-Tóth István)