Kassaváros 2018

Tokaji Furmint 2018, száraz
Alkohol: 14 V/V%
Maradék cukortartalom: 7,2 g/l
Savtartalom: 5,3 g/l
Kiszerelés:0,75L

dűlő: Kassaváros

Az Abaújszántói bornak múltja van Kassán-a kassai polgárok a tokaji borvidék nyugati bástyáján termett borokat fogyasztották hagyományosan. A kassai nemesség birtokolt ebben a dűlőben szőlőterületeket, valamint a kassai püspökségnek innen szállították a borokat.

Kategória:

Leírás

Borleírás: A Kassaváros dűlő felső teraszainak déli oldaláról válogattuk az érett Furmint fürtöket. A meleg évjáratból adódóan 7 g/l maradék cukortartalom teszi kedvessé ezt a bort, fűszeres ,virágos jegyeket mutat.

„Abaújszántó helyi legendákat adó domináns vulkáni kúpja (Sátor hegy) már az első össze-írások alkalmával referenciapontként szolgált a borvidék területének meghatározásához.

A török hódoltságig visszavezethető írásos múlttal rendelkező Kassaváros dűlő (mely egykor a Sátor hegy dűlő része volt) karakteres, ásványos bort ad, már-már balatoni bazalt borokhoz mérhető sós ízzel.

Mióta Szatmári György esztergomi érsek Kassa városára hagyta, a lávamezőn elhelyezkedő, nyugati fekvésű dűlő őrzi egykori birtokosa nevét.

Abaújszántó tradicionális kötődését Kassa város szabad polgáraihoz és nemességéhez a dűlő névadásán a velünk élő tájnyelv máig használatos kifejezése is jelzi.
Ha északról és erősen fúj a szél, mi nevet adunk a jelenségnek és azt mondjuk: megjött a kassi szél. A szél kiszárítja a területet, csökkenti az aszúképződéshez szükséges botrytis megtelepedésének esélyét, ugyanakkor kulcstényezőként járul hozzá, hogy a történelmi kapcsolathoz méltó, már-már férfias, száraz borral köszöntsük a hozzánk betérő vendéget. Különösen, ha azok kassaiak.”
/Tóth  István/