Kassaváros 2017

Tokaji furmint, száraz

Kategória:

Leírás

Tokaji Furmint-Hárslevelű 2017, száraz

dűlő: Kassaváros

Az Abaújszántói bornak múltja van Kassán-a kassai polgárok a tokaji borvidék nyugati bástyáján termett borokat fogyasztották hagyományosan. A kassai nemesség birtokolt ebben a dűlőben szőlőterületeket, valamint a kassai püspökségnek innen szállították a borokat.

Fajta: 80%Furmint, 20% Hárslevelű

Alkohol: 11,95 V/V%

Savtartalom: 6,3 g/l

Kiszerelés:0,75L

Borleírás: A Kassaváros dűlő felső teraszainak déli oldaláról válogattuk az érett Furmint fürtöket. Tartályos erjesztésű, sós ízvilágú, friss karakterű Furmint alapú citrusos bor.

„Abaújszántó helyi legendákat adó domináns vulkáni kúpja (Sátor hegy) már az első össze-írások alkalmával referenciapontként szolgált a borvidék területének meghatározásához.

A török hódoltságig visszavezethető írásos múlttal rendelkező Kassaváros dűlő (mely egykor a Sátor hegy dűlő része volt) karakteres, ásványos bort ad, már-már balatoni bazalt borokhoz mérhető sós ízzel.

Mióta Szatmári György esztergomi érsek Kassa városára hagyta, a lávamezőn elhelyezkedő, nyugati fekvésű dűlő őrzi egykori birtokosa nevét.

Abaújszántó tradicionális kötődését Kassa város szabad polgáraihoz és nemességéhez a dűlő névadásán a velünk élő tájnyelv máig használatos kifejezése is jelzi.
Ha északról és erősen fúj a szél, mi nevet adunk a jelenségnek és azt mondjuk: megjött a kassi szél. A szél kiszárítja a területet, csökkenti az aszúképződéshez szükséges botrytis megtelepedésének esélyét, ugyanakkor kulcstényezőként járul hozzá, hogy a történelmi kapcsolathoz méltó, már-már férfias, száraz borral köszöntsük a hozzánk betérő vendéget. Különösen, ha azok kassaiak.”
/Tóth  István/