Gelencsér 2019

Tokaji furmint 2019, száraz
Alkoholtartalom: 12,7 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,2 g/l
Savtartalom: 6,4 g/l

Egyéniség. Természetesség árad belőle. Ízben fiatalos, friss, lendületes, üvegszerűen tiszta szerkezet. Nem erőből megy előre, hanem a feszes, csiszolt, friss ízekkel, miközben őszinte, és semmi mesterséges hatást nem kelt.

Kategória:

Leírás

“A múltban az abaújszántói Sátor-hegy részét képezte. Meglehetősen korán önállósult a Sátorból. Nevét az Abaújszántó mezővárosában birtokos nemes Gelencsér család után kapta, akik a 15. -században voltak meghatározó birtokosok. 1467-től kezdve számos gazdag kassai nemes polgár, azaz patrícius család vásárolt szőlőket helyi birtokosoktól Abaújszántó és Tállya határában. Ezek közé tartozott a módos Szathmáry család is. 1467-ben és 1469-ben hatalmas kiterjedésű, tekintélyes nagyságú területeket vásároltak az Abaújszántói Sátor-hegyen (Naghsathorheghie) és a tállyai Hasznoson (Haznos). A család a Gelencsér família birtokát is ekkor vásárolta meg, a mai Gelencsért, és vélhetően ez időtől fogva önállósodott.

A Gelencsér első konkrét említése a Szathmáry család utolsó, élő férfi tagjához kötődik. Szathmáry György (1457−1524) esztergomi érsek 1522-ben a família abaújszántói és tállyai szőlőit Kassa városára hagyta. Ezek között szerepelt az abaújszántói Gelencsér is, vinea Glencher írott formában. Így az érsek 1524-ben bekövetkezett halálát követően a Gelencsér birtokosa kizárólag Kassa szabad királyi városa lett.”
(Nagy Kornél gyűjtése)